.베스트 디자인 미디어 상
.베스트 디자인 미디어 상
우수컨텐츠 로고
우수컨텐츠 로고
우수컨텐츠 로고
인터넷 심의위원회 배너
The Highest Quality & Retention of Design
디자인 트렌드를 선도하는 대한민국 프리미엄 미디어 그룹
The Highest Quality & Retention of Design

SHANGYIN OPERA HOUSE

고전적인 아름다움과 기능의 앙상블
Tongzhou, Shanghai
 
 
 
This new opera house is located on Fenyang and Huaihai Road. The building has a great public entrance at the corner of these two important streets of the historical French district. Rather than a massive unique building the opera is built as a sequence of pavilions, following the rhythm and the
height of the existing architecture including, on Fenyang road the existing recent building of the conservatory. The color and texture of the pavilions is respecting a brick pattern aspect. The opera house belongs to the Conservatory of Shanghai. It provides to students and teachers a toll for practicing Opera in real condition. It is also conceived to be a high standard public hall for music, with a high level acoustical quality and international standards scenographic equipment.
 
 
 
 
 
 
 
An opera hall is a musical instrument. This one was to be conceived as a classical traditional one, respecting the acoustical qualities of the u-shape model. Nevertheless, it is designed in a new way to give good visibility from everywhere as well as good acoustic for both classical and romantic repertory through a variation of reverberation time. The dimensions of the u-shape form create an intimate relation between the artists, the orchestra and the public. This main hall contains 1,230 seats. The building provides all facilities as rehearsal and loges. The Opera has fours rehearsal rooms: the orchestra, the Chinese traditional music, the ballet and the choir. The lobby is an intermediate space between outside and inside. It is composed by two additional floors giving access to all the balconies in the auditorium each of them counts around 250 places.
 
 
 
 
Being both a pedagogical equipment and a public performance hall, the use of the project is flexible. Inside the urban block formed with the others conservatory’s buildings. The opera house is linked with all others pedagogical facilities. When there is no performance, students may access directly to the main foyer and rehearsal hall. When a large public performance is presented, the whole building is reserved to them and a link connecting the loges with the existing building is provided to extend the capacity of welcoming the artists.
 
 
 
 
이지민
ixd.jmlee@gmail.com
PROGRAM: Cultural equipment with an Opera hall of 1,200 seats, conservatory of music,
ten rehearsal rooms, congress hall, documentation center, administration offices, archive
rooms, shops
SURFACE: 30,000 sqm.
CLIENT: Music Conservatory of Shanghai
ARCHITECT: Christian de Portzamparc
ARCHITECT OF RECORD: Tongji Architectural Design (Group) Co, Ltd.
ACOUSTIC: Xu Acoustique
SCENOGRAPHY: Theatre Projects Consultants
PHOTO: SHAO FENG